Cercetarile medicale recente demostreaza ca varicele nu sunt o problema exclusiv feminina; de fapt, din ce in ce mai multi barbati prezinta aceasta afectiune. Cu toate acestea, femeile sunt in continuarea cele mai afectate, mai ales cele care au peste 50 de ani.
Au existat o multime de dezbateri in mediul medical cu privire la cauzele exacte ale aparitiei varicelor, toate ajungand la aceeasi concluzie: ca varicele sunt rezultatul unor defectiuni la nivelul valvelor din interiorul venelor. Valvele din venele noastre exista cu scopul de a permite sangelui sa curga intr-o singura directie, astfel incat sa nu se poata intoarce in directia din care a venit, pastrand astfel un flux continuu catre inima. Cand sangele curge inapoi in vene din cauza unor valve stricate cauzeaza o acumulare de presiune in interiorul venei, ceea ce pana la urma duce la aparitia varicelor.
O categorie speciala de femei care sufera de varice o reprezinta cele insarcinate. Cu cat o femeie a avut mai multe sarcini, cu atat este mai predispusa varicelor din cauza presiunii exercitate de pantec asupra picioarelor. Alti factori care pot declansa aparitia varicelor pot fi statul in picioare si jos pe perioade lungi de timp.
Dar intrebarea cea mai importanta este de ce devine o vena varicoasa? Desi cauzele nu sunt tocmai clare, exista totusi doua ipoteze:
a. Venele de la nivelul picioarelor au valve care permit sangelui sa curga in sus spre inima si dinspre venele superficiale spre cele adanci. Cand aceste valve nu mai functioneaza corespunzator, ele destind peretii vaselor de sange impreuna cu celelalte valve de-a lungul venei.
b. Peretii venelor contin substante numite colagen (care da taria) si elastina (elasticitatea). Daca aceste substante nu sunt prezente in cantitati normale, peretii slabesc si de aici apar varicele.
In ceea ce priveste tratamentele pentru varice, de obicei sunt doua tipuri: proceduri chirurgicale sau invazive si proceduri nechirurgicale sau neinvazive. Cea mai intalnita metoda de tratament pentru varice este scleroterapia, care consta in injectarea unei solutii saline in vena afectata de varice; aceasta solutie cauzeaza prabusirea venei, care este apoi absorbita de vasele de sange din apropiere. Indepartarea chirurgicala a varicelor sau procedurile cu laser utilizeaza un laser cu intensitate mare care amelioreaza inflamatiile de la nivelul piciorului.
Cele mai raspandite probleme circulatorii, cum ar fi varicele, pot fi prevenite si ameliorate eficient prin relaxarea in pozitia corecta. Cu toate acestea, pentru a va determina picioarele sa stea intr-o pozitie corecta aveti nevoie de o perna de sustinere. In zilele de astazi, pentru varice doctorii recomanda folosirea pernelor ortopedice, cum ar fi Perna de Picioare Wedge, care a fost facuta in asa fel incat sa se potriveasca formei corpului dumneavoastra pentru a va ajuta sa aveti postura corecta.
Sunt reduse punctele de presiune, ceea ce ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine, creand un flux optim de sange catre si dinspre picioarele dumneavoastra, reducand varicele, durerile, mancarimile si crampele musculare.